Vi sad hyggeligt i morges, njaa det var vel egentlig gået hen og blevet formiddag – klokken var henad 9,30. Claus havde fodret mink, set til grisene og alt det andet småpuller der skal ordnes om morgenen på en bondegård uanset om det er onsdag eller søndag. Forskellen på onsdag og søndag ligger i morgenhyggen ved bordet. Joachim, ældstebarn, var på hockeytur til Vojens/Esbjerg og havde derfor ikke set hjemlige dyner, men Helene var tumlet ud af sengen og vi sad alle 3 og hyggemumlede der over ristet brød og kaffe…

Søndag morgen har jo (som alle der er lidt oppe over 30 ved) jo nogle dejlige radioprogrammer. Jeg var skabsfan i mange år – ville ikke sådan RIGTIG ud med at jeg jo faktisk hørte alle de der hyggelige lørdag og søndagsprogrammer på P4…

P4, det synes jeg jo hørte mine forældre til, og i virkeligheden ville jeg jo hellere tages i at høre Nova eller ANR (lokalstation) end at høre P4. Men jeg blev taget på fersk gerning – kom faktisk til at tale over mig på mit job – puha da, jeg hørte cafe Hack og så kom det jo egentlig også frem at jeg lod radioen køre (som faktisk alligevel aldrig er slukket her i huset) – og den kørte jo så videre på Giro 413, “mormors kolonihavehus” kan sagtens bruges i en snæver vending..:o)….

Og når nu jeg alligevel var blevet afsløret, så kunne jeg jo godt gå hele vejen og erkende og inrømme at jeg NYDER det…..

Her ved morgenbordet kørte P4 morgen med Søndagspanelet, som har Jesper Knox som vært. De havde talt om ting som vi ikke havde hørt men pludselig sprang det os i ørerne. De ville diskutere MRSA i dansk landbrug.

Der fik radioen lige en ekstra tand – DET måtte vi høre. Mindstebarne blev tysset på, for nu skulle far og mor høre noget klogt. Det er jo som regel spændende folk Jesper Knox har i panelet, og vi ville da gerne høre hvad de havde at sige om den sag.

Jeg blev så skuffet. De vidste ikke hvad de snakkede om. Både studieværten og paneldeltagerne havde ingen ide om hvad det gik ud på. De var ude at vende i at vi i landbruget ikke gjorde det nær godtnok og at vi til dels var uansvarlige.

Jeg blev skuffet og såret på en gang. Den ramte rent ind, og SÅ blev jeg gal. Jeg fløj til tasterne på P4 FB og skrev til Jesper Knox, at jeg var blevet sur over deres håndtering af sagen og at vi da følte os totalt hængt ud.

Han var da så go`at svare mig – men hans svar chokerede mig lidt. Han svarede at hverken han eller panelets to deltagere var specialister i miljø eller landbrug, og at det iøvrigt heller ikke var udgangspunktet for paneldebatten – “vi taler bare som forbrugere og borgere”.

Problemet i hele denne historie tror jeg ligger i at jeg faktisk troede, og det var også Claus` opfattelse, at de faktisk vidste noget om emnet. At det ville være en udtalelse med baggrund i noget konkret viden. Men det var det ikke, det var en sludder for en sladder. Problemet er så. Gad vide hvor mange søndags-morgen-søvnige/friske sidder derude og nikker genkende til at de udtaler sig om at landbruget ikke tager ordentlig hånd om hele MRSA, ja at vi er nogle værre banditter fordi vi hverken tager ordenlig hånd om miljøet og bare gør som der passer os herude med dyr og jord for profittens skyld. Det er det vilde vesten og ja de udtalte faktisk at vi sad herude og bare troede at vi ejede jorden og at vi så kunne gøre med den hvad vi ville – det skulle vi så ikke tro, for det var reelt ikke os der ejede jorden, men banken.  Jeg har sjældent hørt mage til dumme udtalelse.

Problemet er at mange lyttere regner dem for at være kompetente folk, incl. mig selv. Jeg lytter da også efter hvad der bliver sagt i radioen og fjernsynet. Noget sorterer jeg da naturligt fra som værende ikke interessant nok til at blive arkiveret – men meget lagrer jeg da som nyttig viden i en given situation. Men hvad er rigtigt og hvad er forkert?

Nu ved jeg lige tilfældigvis som bondemandens kone, at der er mange lag i MRSA diskusionen at ingenting er sort og hvidt, og at vi har mange flere lande der skal ryddes op i end bare Danmark – ikke at det kan bruges som undskyldning for at vi ingenting kan gøre, men det er bare den del som pressen undlader at behandle, for det er ikke interessant. Jeg ved ikke nok om MRSA til at gå længere ind i det, men jeg ved at vi er så hurtige til at danne vores meninger udfra hvad vi hører i pressen og hvem ved hvis side journalisterne er på den dag vi hører eller ser det?

Jeg ser ikke meget TV, jeg keder mig vældig meget og sover så fantastisk godt i sofaen. MEN når jeg en sjælden gang ser nyheder, så fortryder jeg det ALTID.

Død, ødelæggelse, krig, korruption, menneskehandel, manipulation, voldtægter, sult i Afrika incl. en masse fine billeder til ledsagelse. …. – Joachim sagde en dag til mig “mor, hvis pressen nu bare lod være med at vise de billeder af den stakkels mand som er blevet bortført og som er blevet halshugget, så holder bortførerne nok op med at kidnappe uskyldige mennesker”. Og Joachim har jo ret. Bortførerne får lige nøjagtigt hvad de beder om. Pressedækning i bedste sendetid.

Jeg siger ikke vi skal holde op med at se se tv og høre radio. Jeg siger bare at vi skal blive markant bedre til ikke bare at lade os opsluge af mediernes magt.

Vi skal ikke lade os manipulere – men danne vores egen mening… for vores egen og for vores omgivelsers skyld.

Jeg VIL lære at sortere i de informationer jeg – og ikke mindst vores børn bliver pumpet fulde med hver dag…. Der er altid er 2-3-4 forskellige sider af historier og sager og  den kulørte presse (eller byavisen!!) er tit er for farverige for nyhedens, sensationens eller for en eller anden ubegribelig sags skyld.