Jeg stod i morges og smurte madpakker!!

En til hver af ungerne, men også en til Claus OG en til min svigerfar. Vi mistede min svigermor sidste år i august. Mine svigerforældre var af den gamle skole for landmandspar – varm mad til middag med tilhørende dessert som næsten altid var grød.

Min svigerfar kom ind kl. 12 og så stod maden på bordet, og sådan havde det bare altid været i de 48 år de nåede at være gift. Nu er min svigermor her så ikke mere, og min svigerfar har måttet lære at klare sig selv. Mens svigermor var syg lærte han at lave kaffe, havregrød, øllebrød og varme rundstykker og flere andre nødvendige ting. Med andre ord, han kan lige klare sig.

Sådan kørte det faktisk længe, også et stykke tid efter min svigermor døde. Jeg havde ofte mad med hjem fra arbejdet som han fik portionsvis til at varme og havde jeg overskud, fra vores varme mad, så lavede jeg da nogle portioner til min svigerfar og det gik helt fint. Hvis ikke han fik fra os, så kørte han til SuperBest og købte en af deres lækre færdigretter. Han er 83, men meget mobil – arbejder også stadigvæk i det omfang han orker – han holder sig igang.

Claus` tante, som er fantastisk til at lave mad (og til at hjælpe andre:o)) – lavede dessert – og det gør hun stadigvæk, til ham.

Så fik vi en ide.

Nu har han så fået en meget ny vane. Nu spiser min svigerfar sandwich!!! – en helt ny kategori af mad for ham, men det fungerer og han kan godt li det.

Min svigerfar har i mine øjne altid været nem (det mente svigermor ikke altid, hun skulle jo også leve med ham hele tiden) men hos os spiste han hvad der blev serveret – også nye retter som han ikke havde set før. Og dette ændrede sig ikke efter svigermors død, han er meget glad for alt hvad han får.

Ideen til ny servering kom af at når klokken var 12, så gik min svigerfar jo ned til sig selv. Lavede den mad han nu havde og satte sig til at spise alene. Men på vores landbrug er der on and off mange mennesker – også til mad. Når der er pelsningssæson og jordbærsæson, så spiser medhjælperne sammen. Det gør de også uden for sæsonen, der er de bare ikke så mange, 1,2,3,4 afhængigt af hvad de har gang i og hvem der er på besøg.

De har madpakker med selv, og det er ikke noget der madmæssigt hænger på mig. I sæsonerne har de fundet ud af at lave en madordning, så der er pålæg og brød i personalerummet. NÅ

Det var sandwichene og min svigerfar jeg kom fra.

Når de spiser til middag i personalestuen er der jo ofte hygge, sjov og informationer på kryds og tværs. Dette gik svigerfar jo glip af når han gik ned for at spise. Derfor fandt vi på at når jeg alligevel smurte sandwich (og rugbrød eller andet til tussen – hun er ikke meget for traditionel sandwich) så kunne jeg også smøre til Claus og svigerfar, det er næsten ikke ekstra arbejde. Ikke set i forhold til hvad det giver af positivt at de har den nemme hapser – der iøvrigt også kan spises i traktoren i nødstilfælde.

Der hvor jeg vil hen er at jeg faktisk nyder at smøre den madpakke – og det gjorde jeg også da jeg mødte i Ålborg kl. 7.30 og kørte hjemmefra kl. 6.40. Jeg har altid smurt madpakker. Og i flere år har det været sandwich og hapsere.

Min pointe er – hvis det synes lidt for langhåret og drikkende the hele dagen – agtigt er, at der er ikke noget bedre end at have en dejlig madpakke at spise, for børnenes vedkommende hele dagen. Jeg køber små pakker med rosiner, små pakker nødder, små youghurt med crunch til, frugt, grønt, hvad jeg nu lige kan finde på. Men det er en del af mit daglige ritual og det er en ting jeg plæderer lidt for, FORDI jeg synes det er vigtigt og jeg HADER en madpakke jeg selv har smurt….

Jeg ved godt at der er mange vinkler på det her. Det tager lang tid, ungerne skal lære at klare sig selv, vi har ikke tid om morgenen osv osv….Vi har kun to børn – ganske rigtigt, men jeg smører jo 4 madpakker, så det svarer jo egentlig til 4 børn – og det tager ikke 10 min.

Jeg er ikke særlig organiseret – ville gerne være den der skrev lister og fik planlagt dette og hint, men det gør jeg desværre ikke. Madpakkeordningen er bare altid med i mit baghoved når jeg handler. Er der spændende nyt spread (til at smøre sandwichene med) så køber jeg det, små pakker alt muligt dit og dat, så køber jeg det, jeg er lidt large med at købe god kvalitet – det er trods alt formiddag, frokost og eftermiddag der skal dækkes ind.

Jeg mener det er en super god investering i ungernes dag og humør og indlæring/indlevelsesevne. De har (næsten) altid en hapser der kan findes frem – Joachim mere end Helene, fordi drenge – teenagere bare spiser nok nærmest hele tiden. Så har Helene til gengæld ofte mere gejl med, små servietter og lignende.

Jeg vil meget gerne høre jeres mening, Jeg tror det er en super god investering i børnene – og i Claus og min svigerfar. Jeg har haft madordning på jobbet i 5 år – jeg synes da også min familie fortjener at have en god madpakke at se frem til på en lang dag.